Schuld, schaamte en seks. Het lijkt bij elkaar te horen….
“mijn partner wil wel vrijen maar ik heb geen zin en daar voel ik me schuldig over”
“Als ik masturbeer voel ik me schuldig… het is alsof ik mijn partner dan iets onthoudt”
“ik krijg ongewenste seksuele aandacht, maar ik kleed me dan ook misschien te uitdagend”
“ik schaam mij voor mijn luidruchtigheid tijdens seks”
Zo kan kunnen er nog veel meer zinnetjes bij.
We groeien op in een maatschappij waar nogal verwrongen ideeën over seksualiteit heersen. Zowel vrouwen als mannen hebben daar last van. Want wat weten we nou eigenlijk over onze seksualiteit? En wat weten we van ons eigen lichaam? Is de seksuele voorlichting die we van onze ouders of op school kregen wel voldoende? Werd er in jouw jeugd openlijk gepraat over bijvoorbeeld masturbatie? En toen je later groot werd en seks ging bedrijven met je partner, was toen alles zomaar ineens duidelijk? Ging het vanzelf?
Nee, natuurlijk niet. Er heerst veel schaamte en schuldgevoel rond het thema. Het is echt nog een taboe om makkelijk en open over seks te praten. Zelfs met je lief is het niet altijd vanzelfsprekend.
Ik hoor het van vrouwen wanneer ik er een lezing over geef of er in het dagelijks leven over praat. Seks is privé. En hoewel we van alles delen op de sociale media, er is niemand die in haar Facebookstatus vermeld dat ze pijn heeft bij het vrijen of ruzie had over wel/geen seks met de partner.
Daarom is het zo mooi en zo belangrijk om dat in kleine groepen wél te delen met andere vrouwen! Het is zó helend om te praten over je schuldgevoelens, over je schaamte, over wat je plezier geeft en waar de pijn zit.
Er is sinds een aantal jaren een beweging gaande die vrouwen en mannen dichter bij zichzelf laat komen. Een beweging die ons ook dichter bij onze oorsprong laat komen, dichter bij onze levensenergie. Dit gaat via onze eigen seksualiteit. De bron van ons aller leven. De bron ook van zowel plezier en liefde alsook van schuld en schaamte. Het is een beweging waarin je je seksualiteit (weer) eigen maakt. Waarbij je ervaart wat seksuele energie voor jou doet en met jou doet. Daardoor kom je via je eigen lichaam ook spiritueel op een hoger niveau. En dat doe je dan om te beginnen bij jezelf. via zogenaamde ‘monocultivatie’. Want jouw seksualiteit is van jou en jij bent verantwoordelijk voor jouw seksualiteit. En daarmee voor jouw eigen energie, je eigen kracht, je eigen zelfbewustzijn en je relatie met de moeder aarde.
Als je jezelf seksueel en spiritueel beter leert kennen kom je wellicht weer de oude thema’s tegen: schuld en schaamte. Daarom is een veilige omgeving zo belangrijk en is het praten in een vrouwengroep of het volgen van een cursus die bij jou past helemaal niet zo raar. In een groep ervaar je herkenning, leer je nieuwe dingen, en leer je om zaken vanuit een ander perspectief te bezien.
Wil je er eens met mij over praten? Maak met onderstaande knop direct een afspraak in mijn agenda voor een vertrouwelijk en gratis gesprek.